Site icon BrandStories.gr

Γιατί η Jennifer Aniston γκρέμισε το Instagram;

Όταν η Jennifer Aniston δημιούργησε το προφίλ της στο Instagram πριν από λίγες ημέρες, το νιώσαμε όλοι, γιατί απλά το γκρέμισε.

Μόλις σε 5 ώρες και 10 λεπτά είχε 1 εκατομμύριο followers σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Σε λίγα μόλις 24ώρα έφτασε τα 15M ξεπερνώντας αμέτρητους “influencers” και celebrities που πασχίζουν καθημερινά εδώ και χρόνια να ανεβάσουν τον αριθμό του κοινού τους.

Γιατί;

To IG profile της Aniston σήμερα.

Χρόνια τώρα μιλάω για την δύναμη του brand. Την δύναμη του να χτίζεις κάτι, αργά και σταθερά. Ελεγχόμενα και με στρατηγική.

Το brand είναι το παν σε μια επιχείρηση. Πολλές φορές είναι η ίδια η επιχείρηση ή το προϊόν της. Είναι το “μέσα” της. Αυτό που εκφράζει. Ο λόγος που δημιουργήθηκε και υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο. Η απάντηση στο “γιατί”.

Οπως όλα τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά όμως, δεν δημιουργούνται μέσα σε μια νύχτα. Δεν γίνονται με τρικ και shortcuts. Αντιθέτως, θέλουν πολύ και τακτική δουλειά. Θέλουν ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση και δημιουργικότητα. Απαιτούν γενναιότητα και τόλμη.

Γιατι το brand είναι κάτι το ζωντανό. Μεταβάλλεται, μεγαλώνει, αλλάζει, εκφράζει διαφορετικά πράγματα ενώ παράλληλα κρατάει τις βασικές αξίες ασάλευτες. Είναι κάτι που ξεκινάει κάπως και καταλήγει κάπως αλλιώς. Αναπνέει μαζί σου. Σε νιώθει και το νιώθεις. Το ζεις και σε ζει.

Ο λόγος που είμαι μεγάλος υπέρμαχος στο να επενδύει μια εταιρία στο brand / branding της είναι πως όταν αυτό δημιουργηθεί και αρχίσει να εντυπώνεται στα μάτια, στα μυαλά και στις καρδιές του κοινού, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το έχω δει.

Τα είχα πει και πριν κάποιους μήνες στο “Ποιος είναι ο λόγος που πληρώνεις 5 ευρώ στα Starbucks για τον χειρότερο καφέ του κόσμου;“.

Τι θα κάνεις στην εποχή του voice;

Mε την εποχή του voice προ των πυλών, θέλω να ευχηθώ καλή τύχη σε όσους θέλουν να βρίσκονται στο μυαλό των αγοραστών όταν αυτοί θα παραγγέλνουν κάτι μόνο με μια φωνητική εντολή.

Φαντάσου λίγο.

Πελάτης: “Alexa, παράγγειλε μου ψωμί του τοστ.”
Alexa: “Φυσικά. Από ποια εταιρία θέλετε να είναι το ψωμί;”

Τώρα τι περιμένετε να απαντήσει ο χριστιανός; Ποιά εταιρία θα του έρθει πρώτη στο μυαλό λέτε; Αυτή που δεν γνωρίζει;

Το branding όμως απαιτεί κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουμε.
Επιμονή και υπομονή.

Και οι επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους είναι ανυπόμονοι. Ισως είναι και στην φύση τους βέβαια αυτό. Αλλά εδώ ο αγώνας δεν είναι 100άρι. Είναι μαραθώνιος.

Be “platform agnostic

Παράλληλα, ένα δυνατό, καλά στημένο brand, είναι και platform agnostic. Δεν το ενδιαφέρει αν βρίσκεται στο Facebook, στο Instagram, στο LinkedIn, στο Tiktok ή στην νέα πλατφόρμα που μόλις έσκασε μύτη. Έχει ψυχή και δύναμη από μόνο του. Εχει εκτόπισμα όπου και αν είναι.

Και η Jeniffer Aniston ήρθε να μας το υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά. Απλά είπε πως “μπαίνω στο Instagram” και αυτό αρκούσε. Δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα άλλο ουσιαστικά.

Γιατί το brand “Jennifer Aniston” και ό,τι αυτό πρεσβεύει, έκανε όλη την δουλειά. Ένα brand που χτίστηκε μετά από πολλά χρόνια, αλλά πλέον λειτουργεί ακαριαία.

Και αυτή είναι η δύναμη του. Δεν το ενδιαφέρει που βρίσκεται. Απλά υπάρχει και μαγνητίζει αυτούς που πρέπει.

Το ίδιο έκανε και ο Will Smith πριν λίγες ημέρες στο TikTok.

Οταν λοιπόν το Facebook πεθάνει, δεν πεθαίνεις και εσύ μαζί του. Πέρνεις το brand σου και πας στο επόμενο trend. Δεν εξαρτάσαι από αποφάσεις άλλων. Εχεις δικά σου πόδια. Ορίζεις καλύτερα την τύχη σου έτσι.

Αποφάσισε λοιπόν σε ποιο παιχνίδι είσαι. Long-term ή short-term;

Θες να φτιάξεις μια εταιρία που θα αντέξει στον χρόνο και θα αφήσει πίσω της πραγματική κληρονομιά ή θες να γεμίσεις την τσέπη σου στα γρήγορα και να πας παρακάτω;

Εγώ τα δέχομαι και τα δύο. Απλά σκέψου, και επένδυσε τα resources σου αναλόγως.

Καλό δρόμο ό,τι και αν επιλέξεις. 🙂

Exit mobile version